Wijn, alcoholvrije wijn en lage alcohol wijn?

Om te verduidelijken wat er precies wordt verstaan onder wijn, gedealcoholiseerde wijn en gedeeltelijk gedealcoholiseerde wijn volgen hier de definities zoals beschreven door de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin). De meerderheid van wijnproducerende landen is lid van de OIV.

Wijn is de drank die exclusief voortkomt uit de gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van verse druiven, eventueel gekneusd, of druivenmost. Het alcoholgehalte zal niet minder zijn dan 8,5% vol. 

Noot: Onder specifieke voorwaarden kan het minimale totale alcoholgehalte worden verlaagd tot 7% vol. op basis van wetgeving die specifiek voor de betreffende regio geldt.

Gedealcoholiseerde wijn (alcoholvrije wijn) is een drank afkomstig van gedealcoholiseerde wijn met een alcoholgehalte van minder dan 0,5%.

Gedeeltelijk gedealcoholiseerde wijn (lage alcohol wijn) is een drank afkomstig van gedeeltelijk gedealcoholiseerde wijn met een werkelijk alcoholgehalte gelijk aan of hoger dan 0,5% en in principe minder dan 8,5% (het minimum alcoholgehalte van reguliere wijn).

Het Verenigd Koninkrijk is geen lid van de OIV en hanteert andere maximale alcoholgehaltes en meerdere categorieën.