De geschiedenis van Leitz

De geschiedenis van de familie Leitz uit Rüdesheim gaat terug tot 1744. Johannes Leitz werd geboren in Rüdesheim am Rhein in 1964.
Zijn grootvader Josef Leitz herbouwde de wijnmakerij nadat deze in de Tweede Wereldoorlog volledig was verwoest. Daarna werd het wijnhuis korte tijd gerund door Johannes Vater, die stierf toen Johannes 14 maanden oud was.
De moeder van Johannes Leitz nam het bedrijf als bijzaak over totdat Johannes Leitz in 1985 het bedrijf van 2,9 ha overnam, na een opleiding tot meester-wijnbouwer.

Johannes Leitz
Sindsdien heeft Johannes Leitz het bedrijf naar een nationaal en internationaal succesvolle wijnmakerij geleid met een opmerkelijke omvang van bijna 120 hectare (waarvan ongeveer 40 hectare eigendom). De belangrijkste afzetmarkten zijn Duitsland, Noorwegen, Zweden, Engeland en de Verenigde Staten.

De gestage groei van de afgelopen jaren heeft het bedrijf geenszins geschaad; de droge topwijnen van de Rüdesheimer Berg Schlossberg, Rüdesheimer Berg Rottland en Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels behoren nog steeds tot de topwijnen in Duitsland. Zijn wijnen hebben een individuele signatuur en weerspiegelen het terroir van de Rüdesheimer Berg.

Naast zijn met terroir geaccentueerde topwijnen is Johannes Leitz er ook in geslaagd wijnen als Dragonstone en de EINS-ZWEI-DRY, die de “Communication Design Award 2009” won, te ontwikkelen tot internationaal succesvolle merken.
Ondanks het grote internationale succes blijft Johannes Leitz stevig verankerd in zijn thuisland. Uit liefde voor zijn unieke wijngaarden en de bewondering van de grote Rüdesheimer Berg, die tot het Werelderfgoed Midden-Rijndal behoort, zet Johannes Leitz zich -in samenwerking met de natuurbeschermingsautoriteiten- in voor het behoud van dit eeuwenoude culturele landschap en herstelde de grotendeels vergane terrassen in de topwijngaarden BERG ROTTLAND en BERG KAISERSTEINFELS.

Johannes Leitz is sinds 1996 lid van de VDP (Vereniging van de Beste Wijnproducenten in Duitsland) en een van de weinige ambassadeurs voor Duitse Rieslings die de moderne kwaliteiten en kennis van deze heerlijke wijnen naar de internationale markten van vandaag hebben gebracht.

Als hoogtepunt van zijn succes tot nu toe werd hij door Gault Millau uitgeroepen tot "wijnbouwer van het jaar 2011" en ontving de wijnmakerij uiteindelijk de langverwachte 5e druif / 5e ster in Gault Millau en Eichelmann in 2019, die tot de belangrijkste Duitse wijngidsen behoren. Met deze onderscheiding is de wijnmakerij een van de beste wijnmakerijen in Duitsland na consistente kwaliteitsoptimalisatie. Het eert ons des te meer omdat het een ontwikkeling op lange termijn is die werd beoordeeld door de twee wijngidsen.

Niet alleen met de wijnen is Johannes Leitz een pionier, de afgelopen jaren heeft hij een serie alcoholvrije wijnen gecreëerd, met de gedachte dat elke alcoholvrije wijn een weerspiegeling van de druif en zijn ondergrond moet zijn. Een serie karaktervolle alcoholvrije wijnen, die gelden als referentie voor alcoholvrije wijnen over de hele wereld. En ook met de ontwikkeling van deze wijnen wordt niet stil gezeten. Er wordt volop geëxperimenteerd met andere druivenrassen, maar ook gezocht naar een verdere verfijning van het product. Never a dull moment. 

Berg Schlossberg